Koska halusimme kasvattaa tontillamme hyöty- ja koristekasveja sekä vähän nurmikkoakin, tehtiin tontillemme jo rakennusvaiheessa pieni sadevesikaivo, jonne katolta tuleva sadevesi johdettiin. Näin säästyi vesilaskussa ja lisäksi kasvit saivat niille paremmin sopivaa vettä. Myös kunta hyötyi tästä innovaatiosta, koska näin pienensimme osaltamme jätevesikuormaa, johon juuri sateet aiheuttavat suurimmat huiput.

 

 

Myöhemmin kun huomasimme ensimmäisen kaivomme jääneen liian pieneksi, rakensimme toisen, vähän suuremman. Jouduimme ottamaan osan sadevesiputkistostamme auki, jotta saimme aikaisemmin viemäriin menneen osuuden johdettua uuteen kaivoon. Lisäksi teimme myös autotallin katolta tulevalle vedelle oman sadevesiputkiston joka johti samaan kaivoon. 

 

14072011018s.jpg

Tässä ohitetaan viemärin kaivo sadeveden osalta. Taaempana autotallin sadevesiputkisto yhdistetään kaivoon menevään putkeen.

 

 IMG_0756s.jpg

Tänne vesi sitten lopulta päätyy odottamaan kuivia kesäpäiviä.

 

 

 

Veden nostoon tarvittiin vielä pieni pumppu, jolla veden saa sitten kasteluastioihin tai ruiskutettua suoraan kasveille.

 

IMG_0760s.jpg

Tällainen peruspumppu riittää hyvin nostamaan veden joko kasteluastoihin tai ruiskuttamaan suoraan letkusta kasveille. Talveksi se on syytä nostaa sisätiloihin.

 

 

Jos katon saisi pidettyä puhtaana, voisi vettä käyttää jopa juomavetenä, mutta lintujen käyttäessä kattoa omiin tarpeisiinsa, se ei ole suositeltavaa. Kasveille tästä pienestä lisälannoitteesta ei sen sijaan ole mitään haittaa. Yleensä pumppasimme veden suurempiin sammioihin lämpenemään ja sitten kastelukannuilla kasveille.

 

 

Jopa maissia saatiin kasvatettua kuivasta kesästä huolimatta.

 

 

 

 IMG_0562s.jpg

Hyötykasviosasto selvisi kesästä hyvin saamansa kastelun turvin.

 

Ylimenevän veden voi halutessaan johtaa viemäriin, meillä se on johdettu pieneen lampeen. Tosin en ole kertaakaan nähnyt että vettä olisi tullut yli näiden 5 vuoden aikana.

 

Sitten seuraavaa taloa rakentaessamme sijoittaisin kyllä sadevesisäiliöt räystäiden alapuolelle talon sisälle. Sieltä sen sitten saisi ilman minkäänlaista pumppua ja voisi käyttää kastelun lisäksi vaikkapa WC:n huuhteluun. ©[email protected]